De stal in wording

Het verhaal.......
'De kerststal is op dit moment, nog volop in gebruik door het eigen volk. In een hoekje van de stal zitten kleine kindjes in de tobbe. Moeder wast ondertussen alle kleding op de hand. De geit op de achtergrond kijkt argwanend toe...'

 

Dit jaar hebben we een nieuwe stal ontworpen en gemaakt.  We hebben de muren en zolder versmalt naar binnen laten lopen. Op deze manier heb je een heel goed zicht op alles, wat er zich in de stal afspeelt.

Werkwijze:

Basis is een stukje spaanplaat van 55 cm breed en 42 cm diep.

De beide zijkanten zijn ook van spaanplaat. De hoogte van de voorkant is 32 cm en van de achterkant 23 cm.

In de zijkant is een uitsparing gezaagd met een ronding aan de bovenkant ( 13 cm  breed - 22 cm hoog)
Ze zijn, scheef naar binnen toe, met een verschil aan beide kanten van 3 cm, vastgeschroefd op de 'onder plaat'. 
Er is een halverwege, op een afstand van 7 cm van de achterkant, een tussenwand (ook van spaanplaat) ingezet. Daarin zijn twee uitsparingen gezaagd met ronding (breedte 13 cm - hoogte 18 cm) en een raam (8 cm breed - 9 cm hoog) 

Tot zover is het een stevige basis! (Het witte staande beeld op de foto is 23 cm hoog)

Het spaanplaat is beplakt met dun papier. Hiervoor heb ik een mengsel gemaakt van stijfsel en houtlijm. (Het plakwerk is een geestverruimend werkje, want je komt heerlijk tot rust!) Daarna is het grijs geverfd en tenslotte is gepatineerd. (Patineren = een verouderingstechniek >>Patina Decorfin bruin)

Van kurkplaat met steen reliëf is een achterwandje gemaakt met daar in een uitsparing voor een deur. Ook de kurkplaat is geverfd en gepatineerd.

Ronde vormen zijn zo mooi om te decoreren met het miniatuur bouwmateriaal! Gekozen is voor de grootste maat bakstenen in combinatie met kleine gevelsteentjes. Hier om heen is een stukje muur 'gemetseld' met de middelmaat gele bakstenen.  Ideale lijm voor de stenen is deze Kiezellijm.  Het is zuinig in gebruik, tijdens het lijmen krijg je nog even de kans om de stenen goed neer te leggen en het heeft een uitstekende hechting!
Na het plakken zijn de steentjes gevoegd met voegsel. 70 gram voegsel en ca. 30 ml koud water met een garde goed mengen en vervolgens ca. 5 min. laten staan. Het mengel mag niet te dik zijn. Het moet gemakkelijk in de kleine voegjes kunnen vloeien. Stenen / mozaïek insmeren en het overtollige voegsel met een natte spons weghalen en dit herhalen net zo lang totdat het resultaat naar de zin is. Zo nodig met een vochtige, katoenen doek na poetsen. Het resultaat is fantastisch!

In het assortiment hebben wij ook potjes 'Mauerputz'. Dit is een fijnkorrelige muurpleister wat bijzonder handig opbrengt met penseel of minitroffel. Eerder gebruikten we dit ook in de herberg.

Het dak is een 'lattenbodem', ter plekke op maat in elkaar geknutseld, en dicht gemaakt met knutsel latjes. Het is daarna donkerbruin gebeitst.

In de hoek van de stal is een gedeelte van de vloer beplakt met rode bak-steentjes afgewisseld met vierkante vloertegels. De stal is ingericht met diverse accessoires, oa een lantaarn uit ons assortiment Verlichting (Vrl-301) en een wandlantaarn. Ook hier is simpel groen gekleurd mos, wat de warme kleur in het geheel versterkt!

Door in lagen te werken creëer je diepte en krijg je mooie ruimtelijke effecten. In het plafond van het achterste gedeelte is een LED stripje geplaatst waardoor het diepte effect extra wordt benadrukt.

Ook hier kwamen de schors-strookjes weer prima van pas door ze, zogenaamd als balken, op de muur te plakken.

De stal is klaar voor HET GROTE GEBEUREN.

Tot zo lang mag er nog van alles en nog wat in vertoeven.


Lijkt het je net wat om ook zo een klein stukje muur als in deze stal te beplakken? We hebben een pakketje samen gesteld, waar alle benodigde steentjes en voegsel inzitten! (Poortpakket>>)


Wordt vervolgd!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  AnneRie (maandag, 30 november 2015 19:54)

  Geweldig mooi.

 • #2

  Elly Luiten (maandag, 30 november 2015 22:30)

  Hallo Christien,
  Wat 'n mooie stal is het geworden.
  Weer zulke mooie details.
  SUPER!!