Plaats genoeg hier in de herberg!

Ik wilde dit jaar heel graag een straat met een plein maken. Want daar kun je veel laten gebeuren, zoals een markt met verschillende mensen en hun koopwaar uitstallen! Natuurlijk moest er ook weer een herberg komen. 

Door het neerzetten en uitvouwen van dozen kon ik mij eerst een beeld vormen en bepalen hoe de straat gemaakt zou moeten worden. Dat  werkte zo handig! Ik besloot hetzelfde karton ook maar als basis te gaan gebruiken. Ik plakte er grotpapier op, gauw vast nieten op de bodem en dacht op deze manier snel klaar te zijn. Wat een FIASCO!

Ik had het kunnen weten. Karton gaat  krom trekken en wiebelen. Pfff, het bezorgde mij veel stressmomenten en dus heb ik het 'straat'karton er ook weer uit gegooid.  Ik heb mijn toevlucht genomen tot een paar kurkplaten met steen reliëf >> En dat ging super! 

Deze kurkplaten hebben een dikte van ca. 1 cm. Maar omdat ze ook de neiging hebben om enigszins krom te gaan staan, heb ik op de hoeken, voor de stevigheid, latjes geplakt. Dit is tevens ook handig voor het neerzetten van de diverse muurtjes.  
Nadat de omtrek van het raam met openslaande luiken op het kurk was getekend kon het gemakkelijk met een mesje worden uitgesneden. Ik heb de muren / kurkplaten eerst een laag grijze verf gegeven. Raam en kurk hebben ongeveer dezelfde dikte en daarom kon het raamwerk zonder lijmen goed op zijn plaats worden vast geklemd. De voorkant was al mooi maar de achterkant van de kurkplaat zou de binnenkant van de herberg worden. 

Het raam heb ik, ter bescherming, eerst afgeplakt met tape. De achterkant van de kurkplaat is daarna ingesmeerd met 'Mauerputz'. Dit is een zeer gemakkelijk,  smeerbare substantie. Het verwerken gaat prima met een penseel maar ook dit mini-troffeltje>> werkt mooi en heel secuur bij het opbrengen van deze muurpleister.

Deze muurpleister heb ik niet eens meer geverfd want het was meteen prima 'op kleur'. En toen konden de muren met de ramen in het diorama worden geplaatst!

Naden en kieren, lelijke hoekjes werk je heel handig weg met bijvoorbeeld kurkbrokken, schors en mos. Dit jaar hebben we, nieuw in het assortiment, super handige schors-stroken>>

Op foto nr 3 hierboven, waren ze mijn redding voor de hoekjes van de herberg. Deze stroken zijn ook super handig om lelijke randen mee weg te werken. 

Het is slechts een kwestie van opplakken en het heeft meteen een mooie natuurlijke uitstraling.


Het raam vroeg om een gordijntje. Ik vond een prachtig stukje kant wat ooit ge-kantklost is door mijn moeder, die ik ook weer een ere plekje heb gegeven. Ze kijkt nu naar haar eigen kunstwerkje, beide mooi verenigd in de herberg. (Ideeën blijven opborrelen, want natuurlijk kan ik bij het fotootje van mijn moeder ook nog een minikaarsje gaan zetten!)


Het liefst had ik voor de herberg een vloer betegeld met de leuke terracotta vloertegels>> die wij hebben. Maar ik zat wel in tijdnood. Een klant van ons had ooit de kurkplaten beschilderd en daarna met voegsel gevoegd. Idee, dacht ik, dat ga ik ook doen!
De foto's laten het mooie resultaat zien! Ik heb het voegsel wel zo 'droog' mogelijk gehouden. Ook met dit werkje is het mini-troffeltje>> heel handig!

En toen kon de herberg verder worden ingericht. Plaats genoeg voor heel veel spulletjes, lekker bourgondisch!
Zie hier de twee kalkoenen, waarschijnlijk ooit vriend en vriendinnetje. De ene is nu klaar voor in de pan en de ander wacht hetzelfde lot!
Kalkoen>>
Geplukte versieHet dak van de herberg is beplakt met gebeitste houtsingels>>

 

Alle gebruikte accessoires zijn verkrijgbaar in onze webshop.

 

(Behalve natuurlijk het gordijntje. En deze herbergier is een omgebouwde herder die zijn arm had gebroken ;-) 

 

 

Ik ben blij en ook nog eens best tevreden met het resultaat.

 

In het volgende Blog gaan we de markt op. We presenteren dan o.a. nieuwe marktkramen!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Conny (vrijdag, 20 november 2015 19:54)

  Ziet er echt heel leuk uit. Mooi hoor. Complimenten. Zie graag het volgende project. Veel succes hoor!

  Hartelijke groet,

  Conny

 • #2

  Elly Luiten (zaterdag, 21 november 2015)

  Wat een details,ziet er weer super mooi uit Christien.Ik ben héél nieuwsgierig naar 't vervolg.
  Succes!!

 • #3

  Marijke (woensdag, 25 november 2015 14:30)

  Dag Christien,

  Wat mooi zeg uw creatie, je moet het maar kunnen.
  Klasse.
  Op naar het volgend project.
  Ik ben benieuwd.
  Veel succes.

  Groetjes.

 • #4

  Ria Hendriks (donderdag, 26 november 2015 13:58)

  kan haast niet wachten om te komen kijken. wat ik er van zie is weer heel mooi

 • #5

  dick roelofs (maandag, 27 juni 2016 21:28)

  het zou zonde en te veel werk zijn pleister te schilderen je haal dan de meeste structuur die je hebt weg beter de pleister vooraf op de gewenste kleur maken. verder top project