Hier was niet Jozef de timmerman maar ik ;-)
Mijn man hielp mij voorheen altijd met het zaagwerk. Een handzaag hanteerde ik nog wel eens maar werken met een circel- en afkortzaag kwam gewoon niet in mij op.
Er moest nu zoveel worden gezaagd en toen ik mijn man vroeg om 2 centimeter van een latje af te halen / zagen, en ik als antwoord kreeg... "Ja straks..." bedacht ik mij...
dit moet anders.
En zo gebeurde het dat ik op 61-jarige leeftijd heb geleerd hoe om te gaan met zaagmachines. Tsja... geweldig... toen kon en ging ik pas echt los!
De beelden die er in gaan komen zijn 14 en 17 cm hoog. Door beelden van verschillende afmetingen te nemen creëer je diepte.
De grote vooraan, de kleintjes komen in de achterhoede.
Ik ben slecht met centimeters, van cijfers raak ik in paniek. Dus doe ik maar wat en werk absluut niet op schaal.
Het zou mij anders ernstig beperken in mijn creativiteit.
Voor alle huisjes is als grondplaat geperst spaanplaat gebruikt, 8 mm dik. De wanden zijn gemaakt van MDF of Foam. Alles is beplakt met papier of ingesmeerd met muurpleister. Zo krijg je verschillende reliëfs.
Verder heb ik Kurkplaat met steenmotief gebruikt en ook gevelsteentjes geplakt. Zowel kurkplaat als gevelsteentjes zijn allemaal gevoegd met voegsel.
In die dagen kwam er een besluit van keizer Augustus, dat er een volkstelling moest gehouden worden in heel zijn rijk.
O.a. zijn deze Romeinse soldaten te paard erbij geleverd. (terug te vinden in de webshop bij Terracottabeelden)
Achter ramen en deuren heb ik foto's geplakt voor het optische effect. Nu lijkt de ruimte achter de deur verder te gaan.
In een ander huisje heb ik een foto van mezelf geplakt... zo blijf ik toch mede onderdeel van...
Opdracht was dat in Bethlehem een hoekopstelling moest komen. Daar ben ik mee begonnen.
Aan weerskanten wat hogere huizen en er tussen in een poort, daarachter weer een deur die gaat ... ergens naar toe.
Vanuit de hoek ben ik verder gaan bedenken, ontwerpen en bouwen. Gelukkig heb ik thuis de ruimte om alles neer te zetten en kon zo overzicht houden met waar ik mee bezig was.
Trappen... zo leuk! Het maakt een tafereel spannend want het suggereert dat de ruimte verder gaat naar een andere ruimte. Ik wil graag dat mensen nieuwsgierig worden en getriggerd worden om het tafereel van alle kanten te bekijken.
Van mijn opdrachtgever kreeg ik behoorlijk de vrije hand maar ook wel een richtlijnen wat wel en wat liever niet. Zo vertelde hij me dat hij niets had met kakkers. Maar dat heb ik wel want het zijn hillarische beeldjes. Symbolisch ook sterk, iedereen moet en doet het, ook de koningin. Het is zo menselijk als wat!
Ik bedacht een discrete oplossing en maakte een Oosters toilet. Bij de oplevering zag min opdrachtgever de humor er wel van in dat ik toch een kakker had geplaatst!
Mijn fantasie sloeg meerdere malen op hol, vandaar de waarzegster. Toekomst-voorspellers zijn immers van alle tijden. Het zijn leuke items geworden die een plaatsje krijgen op de markt van
Bethlehem.
De luifeltjes heb ik zo gemaakt dat ze plat kunnen worden neergelegd op de gebouwen. Met alles wat je bouwt moet je rekening houden dat het ook moet worden opgeruimd. Juist met inpakken en opruimen ontstaat de meeste schade!
Mijn keuken was te klein om alles naast elkaar te zetten, dus werd het stapelen. Ik heb van te voren de ruimte, waar het in de weken rondom kerst komt te staan, bezocht. (Mergelrijk Valkenburg) Het blijft werken op gevoel of het gaat passen.
Jozef en Maria maken aanstalten om op weg naar Bethelehem te gaan. Maria pakt de boel bij elkaar en Jozef geeft de ezel nog even wat voer
HUISKAMER - HALLETJE - TIMMERWERKPLAATS JOZEF - STAL - POORT