Een paar uurtjes knutselen en je hebt geweldige eye-catcher in je kerst diorama staan.

Met veel plezier heb ik deze gemaakt en ik hoop dat de foto's goed laten zien hoe gemakkelijk het maken van deze waterval eigenlijk is.

Gebruikte materialen:

eem als ondergrond een stukje hechthout of iets dergelijks van ca. 30 bij 40 cm

ca. Twee bussen PUR bouwschuim
Plakband (enkel en dubbelzijdig), schilderstape

Behangerslijm vermengd met Houtlijm>
Grotpapier > (of dun papier wat later beschilderd wordt)

Gebruikte materialen uit de webshop van Ashtown:

  • WP-54: Waterbak (groot) >>
  • WP-58: Waterval bassin >>  
  • El-50: Waterpomp (Ash-300) >> 
  • El-55: Koppelstuk met fonteinslang (minimaal 50 cm) >> -
  • Wegwerp kwasten - houten latjes Fijn mos >>

Werkwijze:

We hebben een frame van houten latjes getimmerd waar het bassin mooi in past. Het waterval-element rust op de bovenkant van het bassin WP54 en in de achterkant is een lat gezet zodat de waterval bak zo'n beetje waterpas staat.

Pomp en waterslang worden op hun plaats gezet en alles wat maar enigszins kan gaan schuiven wordt met (dubbelzijdig ) tape vastgeplakt. Zo is de basis tenminste stevig genoeg want straks, als het helemaal ingespoten is met PUR schuim, kun je er niet meer bij! 

,Bovenste foto's: PUR hecht niet op plastic. Dus overal waar geen PUR mag komen wordt opgevuld en afgedekt met plastic folie of zakjes. En dan mag de spuitbus erop (eerst op kamertemperatuur laten komen en schudden voor gebruik!)

Onderste foto's: Nadat de PUR rondom de waterbakjes al aardig is uitgehard, is het werkstuk gekanteld en met de onderkant tegen de muur gezet. Ik heb een stuk karton op het aanrecht gelegd (NIET afgedekt met plastic) en de hele bak omgedraaid en zo de bovenkant van het bouwwerk 'gepurd' . Het karton, waarop PUR uitstekend hecht, vormt nu een stevige achterkant. Op de laatste foto is de PUR uitgehard en het werkstuk weer recht op gezet.

En dan kan het mes erin! Van het werkstuk wordt rondom heel veel afgesneden. Ik hou van trappen en poortjes dus die snij ik er ook in weg. Daarna is de hele rotspartij beplakt met grotpapier en behangerslijm, waar ik flink wat houtlijm door heen heb gemixt.

Toen de lijm helemaal droog was, heb ik de grot met een droge, dikke wegwerpkwast en een heel klein beetje grijze verf, lichtjes 'opgepoetst'. (Vooral niet teveel verf gebruiken!) Het effect is, in combinatie met de kleuren van het grotpapier, schitterend! 

De grot is verder afgewerkt met een beetje groen mos en beplakt met kiezelstenen. 

Op deze foto is meteen te zien wat de kleur groen doet! Het geeft sfeer en leven. 

De waterval is nu klaar om in het kerststal landschap te worden geplaatst.


Ik bedenkt me dat ik de visjes (link 1>> en link 2>>)  eerst ook op steentjes kan plakken, aflakken en daarna mogen ze proberen te zwemmen in en op e waterval!


TIP-idee: plak visjes, eendjes, zwanen e.d. op steen of glas en plaats ze dan in het water. Visjes wel goed aflakken (behalve de metalen visjes) want deze visjes zijn anders niet geschikt voor water! 

 

De waterval is prima gelukt! (Ik was nog even bang voor eventueel een irriterend geluid van het waterpompje. Maar nee! De de stekker hoeft er halverwege de avond niet uit!)

De vissers zijn helemaal blij met zo'n mooie visstek. De meeuwen azen ook op een lekker maaltje. Dat wordt straks smullen van een heerlijk maaltje vis in de herberg (die ook al klaar is maar dat komt in het volgende Blog!)

 

En hoe superleuk het water stroomt kunnen we het beste laten zien in een heel klein filmpje!