Voor mijn kerstdiorama heb ik eerst een achtergrond geschilderd. Dat ging zo...
Na een paar uur schilderen was het een mooie achtergrond maar vond ik toch dat het anders moest. Ik heb er andere kleuren verf over heen gesmeerd net zolang ik vrede had met het eindresultaat. (Het is net als met veel schilderijen, je moet het vooral van een afstandje bekijken ;-))
Ik had een boot gekregen van vrienden en die moest en zou een plek krijgen in het diorama. Ook voor mijn kleinkinderen lijkt het mij gaaf er dit keer een boot in te zetten. Maar ja...
dan moet er ook water komen!
Er zijn veel verschillende manieren om water te maken. Eén daarvan is watergruis. Voor een goede overgang van kleur heb ik ervoor gekozen eerst water gruis op mijn schilderij te
plakken. Dit heb ik gedaan met krippenkleister. Je smeert de ondergrond in met deze lijm en strooit er het gruis overheen. Ik bedek het dan met een vel papier en druk het dan voorzichtig een
beetje aan.
Bij mijn achtergrond heb ik nog een zijkantje geschilderd en beplakt met watergruis. Toen dat droog was heb ik golfjes lijm op de waterpartij aangebracht en dat ook weer bestrooid met watergruis.
Voor een nog duidelijker golf-effect heb ik hier en daar op de golfjes een beetje witte verf gedaan.
Rondom de boot is royaal gestrooid met watergruis en hier en daar met 'sneeuw' zijn ook golfjes gemaakt. Het glinstert zo leuk!
Het strand heb ik gemaakt van zand, heel fijn grind en kleine kiezelsteentjes.
Nu kunnen ook zwanen en eenden rondom de boot zwemmen! Een stel zee-arenden en een schildpad hebben ook een plekje gevonden.
Het blauwe watergruis is verkrijgbaar in de webshop
Benodigdheden verkrijgbaar in de webshop:
Vijver bakje
Fijn grind en kiezelsteentjes
Steenlijm en Kunstwater
Takjes groen
Visjes, schildpadden
(uit het assortiment dieren)
IJspegel medium >> is verkrijgbaar in de webshop van Ashtown
Voor het maken van bv. een sloot of een vijver is het raadzaam de ondergrond eerst te beschilderen met een mengsel van donkerblauw / groen / zwarte en bruine verf. (TIP: het water niet te blauw maken want dat oogt onnatuurlijk) Daarna een laagje kunstwater aan brengen en laten drogen. Na droging is de laag kristal-helder en lijkt sprekend op (sloot) water.
UITHARDING: Na 5-6 uur kan het water verder gemodelleerd worden door er bv met een scherp voorwerp krassen in te maken. Volledige droogtijd is ca 48 uur.
De groene bodembedekker is strooisel wat geplakt is met Krippenkleister, een lijm die hier heel geschikt voor is en mooi transparant op droogt.
Een hele mooie rivierbedding maak je natuurlijk met kiezelstenen! Geplakt met Krippenkleister. Kleine dotjes aanbrengen en de stenen op elkaar plakken. Geef het de tijd te drogen, dan zit het na een dag muurvast!
Op de stenen heb ik naderhand, met IJspegel medium, waterstraaltjes aan gebracht.
Het water in het leeuwenfonteintje en de waterput is een combinatie van FL-Water en IJspegel medium.
Met IJspegel medium kan zeer eenvoudig een waterstraaltje worden gemaakt.
Maak met het tuitmondje van de fles goed contact met het beginpunt. Knijp in de flacon en laat de substantie als het ware 'vallen'.
Valt het straaltje er toch meteen weer af, dan proberen het met een stopnaald (of iets dergelijks) weer op het beginpunt vast te plakken. Als de straal op zijn plek zit dan er
vooral af te blijven en het de kans geven om te drogen!
Watergolfjes maken: Door tijdens het droogproces van het kunstwater er zo nu en dan, hier en daar, streepjes gel op te spuiten, ontstaan er 'golfjes'.
Leg een klein stukje water- of (IJs) folie >> op een zwarte ondergrond. (Ook kan de ondergrond worden geschilderd in grauwe kleuren. Plaats daarover een brug. Decoreer met bv. stenen, grint, schors, hekjes, grotpapier. Strooi een beetje *kunstsneeuw op de bevroren waterpartij en klaar is het winterse stilleven!
*IJs-tip: Bij veel items die u koopt zitten kleine zakjes zout voor het absorberen van vocht. Dit zijn prachtige 'ijskristallen' en doen het goed in combinatie met kunstsneeuw!
Waterfolie is verkrijgbaar in de webshop. Net als (handgemaakt) Grotpapier, verschillende soorten Mos en diverse kleuren Grind. En natuurlijk zijn er hele leuke Bruggen