Bekijk waar en hoe de kerststal komt te staan. Ik zelf plaats hem zo dat, wanneer ik op 'mijn vaste plek in de kamer' zit, altijd af en toe naar de opstelling kan kijken. Ooit heb ik een kerstseizoen lang moeten opstaan om een blik op het tafereel te kunnen werpen. Sinds die tijd krijgt hij een prominente plek in de kamer zodat we er optimaal van kunnen genieten.
Ons belangrijkste advies is, bij alle te bouwen kerststallen, maak de ruimtes waar de beelden in komen te staan niet te diep! Werk liever in de breedte. De beelden zullen dan mooier uit komen. Voor een gemiddelde beeldengroep van ca. 18 / 20 cm hoog is een diepte tot 20 cm meestal genoeg.
Afmetingen bepalen: Zolderhoogte: Maak die ca. 1 cm hoger dan de staande beelden.
Diepte en breedte berekenen: Plaats Jozef, Maria en Kindje Jezus op een stuk papier. Zet de os en ezel erachter en groepeer er een aantal schaapjes omheen. Zo is het gemakkelijk het aantal centimeters te meten.
De engel hoort in de nok van de stal te hangen. Dit bepaalt dus de positie van de uiteindelijke hoogte.
Bosjes Riet >> zijn verkrijgbaar in de webshop.
Met behulp van touw of ijzerdraad worden er, met een 'linnesteek', bosjes van ca. 4 à 5 rietstengels, vast gezet.
Detailfoto's van een rieten dak.
We hebben meerdere producten in het assortiment die uitnodigen om er iets meer mee te gaan doen.
Kleine stalletjes die geschikt zijn om de dieren een plekje te geven en met een kleine aanpassing is het een leuk kerststalletje. Met nog een kleine toevoeging is het een allerschattigst stalletje met een bijzondere touch!
In plaats van dakpannen is er nu gekozen voor een rieten dak! Vroeger gebruikte men daarvoor een strooien matje van een wijnfles. Die zijn er niet meer. Wij hebben mooi dun riet in ons assortiment en stap voor stap laten we zien hoe dat op het dak bevestigd kan worden!
Het stalletje heeft een tussenschot en hekjes. Die worden er eerst uitgesloopt, ze komen later vast wel weer van pas! Maar zo is er meer ruimte voor de beeldjes en dieren die er straks in komen te staan.
Met Krippenkleister op 4 plekken een lijmlaag aangebracht en dit een beetje 'geplet'. Let op! Niet te veel lijm opbrengen, dat is nergens voor nodig! De foto's laten duidelijk zien hoe het riet op het dak / lijm wordt gelegd. Het riet voorzichtig in de lijm drukken / kloppen.
Voor extra stevigheid heb ik er nog een aantal lijmlaagjes op gedaan en hier een laagje mos in gedrukt.
Het rietgedekte dak is klaar!
Er zit een hinderlijke kier precies in het midden. Dan zijn de schors-stengels ideaal om dat weg te werken. Het op maat knippen gaat prima met een zij-kniptang. Met potlood is even een streep gezet, tot zover mogen er steentjes op geplakt worden. Als lijm hebben we voor de steentjes Krippenkleister gebruikt! Het voegen is niet moeilijk en het effect is prachtig. Klaar is ook de stenen muur!
Zolang Jozef en Maria nog niet zijn gearriveerd, is deze stal het domein van koeien, schapen, geit en kippen.