Over opgegeten en verdwenen Jezuskindjes.

'En dan mochten de kinderen in het gezin om de beurt, een in kranten gewikkeld beeldje, uit de doos pakken. Oh, en dan hoopte je zo dat jij het Kindje n handen had'....

 

Mooi zijn vele verhalen die mij de afgelopen 30 jaren zijn verteld. Maar het kindje kwam er niet altijd genadig van af. Niet zelden werd het door de hond vermorzeld of opgegeten of was het innig gekoesterde beeldje gewoon verdwenen. Spreekwoordelijk werd het kindje dan niet met het badwater maar wel met proppen oude kranten weggegooid.

In Kevelaer kocht men dan een nieuw kindje, eentje van biscuit porselein. Dat is heel vaak gebeurd want ik kom ze werkelijk ieder jaar een paar keer tegen. Dan zie je tussen Jozef en Maria weer zo'n glad exemplaar in een kribje liggen, een veel te groot uit de kluiten gewassen kind. 

De mooiste Kindje Jezus-creaties kom je tegen die bij gebrek aan beter, jaren lang heel goed als 'kindje in de kribbe', dienst hebben gedaan.
Op de 1ste foto een kindje van biscuit porselein. Op de tweede foto een kindje gemaakt van was. Het derde kindje had een raar handje. Ik moest twee keer kijken wat er mee aan de hand was. Het zal ooit zijn handje zijn kwijtgeraakt. Men heeft toen bedacht om van het goede handje een malletje te maken om daarmee een nieuw handje te creëren. Maar nu heeft dit arme kind twee linkerhanden!
Commentaar van onze schoonzoon die opmerkte dat dit kind dan niet op zijn vader leek.... Jozef... handige timmerman....linkerhanden..... ;-)

 

Heb jij een leuke kerstherinnering? Vertel het in een reactie op dit bericht! Leuk!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Rien (dinsdag, 06 december 2022 12:55)

  Ook kinderen met twee linkerhanden hebben het later in de maatschappij heel goed gedaan. �

 • #2

  Christien (Ashtown) (dinsdag, 06 december 2022 12:58)

  Beste Rien,
  Daar ben ik het levende bewijs van!