Herinneringen aan mijn Moeder

12-12-2012 was haar laatste verjaardag. Vandaag 12-12-2021 had ze 97 geworden, mijn Mem.

Jarenlang was ze bij Ashtown op zaterdag  gastvrouw wanneer we Open Huis hielden. Wat deed ze dat met veel plezier! Ze genoot van de vele ontmoetingen en gesprekken! 

Ik ervaarde het ook als heel bijzonder dat mijn, toen al, dik in de 80-jarige, moeder hier dan aanwezig was.  Ze gaf de wachtende klanten koffie en koek en kletste honderd-uit en zorgde voor gezelligheid.

Als het druk was gaf zij aan nieuwe klanten de rondleiding in mijn huiskamer, vertelde over mijn iconen en werk en liet mijn grote kerststal-tafereel zien. Dat deed ze gewoon heel goed! Prachtig!

In de zomer van 2012 bleek ze ongeneeslijk ziek te zijn. Deze powervrouw had het een paar dagen moeilijk maar aanvaarde haar lot en we hebben geen enkele klacht van haar gehoord. Gelukkig reageerde ze goed op de behandeling en mocht ze nog wat langer bij ons blijven.


Ons hoogtij-kerstseizoen 2012 naderde en als het maar even kon was ze toch weer van de partij en tijdens de Open Dagen gastvrouw bij Ashtown. Maar het was onherroepelijk het laatste seizoen dat ze er bij zou zijn, dat realiseerde ik mij maar al te goed. 

Mijn werk brengt vele bijzondere ontmoetingen met zich mee, dat vond mijn moeder ook zo geweldig. Ze genoot van de vele gesprekken en belevenissen. 
Ze vertelde ons, haar kinderen, veel over de tijd dat ze als dienstmeisje in betrekking was en bepaalde namen kwamen dan altijd weer voorbij.


Op een dag in december 2012 vroeg een man mij om een engel voor bij z'n kerststal. De achternaam van deze persoon kwam mij heel bekend voor. Bij mensen met dezelfde achternaam was mijn moeder vroeger, omstreeks 1950, in dienstbetrekking geweest. Ik vroeg deze meneer om op zaterdag langs te komen om een engel uit te zoeken.
Mijn moeder vertelde ik nog niets want ik wist het natuurlijk niet helemaal zeker of ik haar kon verrassen. 

Toen de engelzoekende man zaterdags aanbelde vroeg ik hem waar zijn ouders hadden gewoond.

Alles bleek te kloppen! Hij kon zich mijn moeder niet meer herinneren want hij was toen nog maar een heel klein jongetje. Maar mijn moeder wist hem heel veel details te vertellen. Hoe bijzonder was dit! Wat was dit een bijzondere ontmoeting (lees cadeautje) op de allerlaatste dag dat ze bij mij gastvrouw was!

Ik vergeet nooit meer dat ze na afloop van de Open Huisdag de deur uit ging
en dat ik dacht.... dit is voorbij... 

Mijn moeder heeft een mooie leeftijd bereikt van 88 jaar. Ik ben nu zelf Beppe en dat had ik haar graag willen laten zien.
Hoe ze deze Coronatijd zou hebben beleefd? Ze zou zich er krachtig door heen hebben geslagen en gaan kantklossen. Dat hielp haar eerder ook in een hele moeilijke periode in haar leven.

En weet je, ouders van mijn generatie hebben crisisjaren, pure armoede en een oorlog moeten meemaken. Die wisten al dat het goede leven niet vanzelfsprekend is. Daar moet ik nu in Coronatijd vaak aan denken.
In de herberg hangt mijn moeders portret in een gouden lijstje. Op de ere-galerij ;-)

Reactie schrijven

Commentaren: 15
 • #1

  Petronella van Knijff (zondag, 12 december 2021 13:22)

  Mooi om te lezen! Doet mij aan mijn moeder denken.

 • #2

  Ria Paijens (zondag, 12 december 2021 13:43)

  heel mooi om te lezen wens je vandaag heel veel sterkte ja met kerstmis zijn emotionelen dagen,maar ook mooie .

 • #3

  Marlies Besdemiotis (zondag, 12 december 2021 13:52)

  Wat heeft u deze warme herinnering mooi verwoord. Kreeg er kippenvel van. Dat u nog maar veel mooie herinneringen mag maken met uw dierbaren.

 • #4

  Marièt Hoogers-Rosendaal (zondag, 12 december 2021 14:03)

  Wat herinneren wij haar nog goed toen wij voor de eerste keer bij je kwamen. We hebben bij haar gezeten met een kopje koffie en wat lekkers, ze kon inderdaad gezellig kletsen. En het jaar daarop weer net zo. Mooie woorden van jou Christien.

 • #5

  tini richter (zondag, 12 december 2021 14:27)

  wat een bijzonder verhaal Christien!
  En wat een mooie moeder met een prachtige haardos.
  Mooie dagen toegewenst
  Groetjes Tini Richter

 • #6

  Ina de wilde (zondag, 12 december 2021 14:45)

  Dank je christien dat je deze mooie herinnering met ons wil delen. Een mooie sterke vrouw die gemist wordt door al haar dierbaren. Maar ze heeft nu haar rust gevonden en zal iedereen met open armen verwelkomen als ze zich bij haar voegen.

 • #7

  De Vier Elementen Zorgboerderij (zondag, 12 december 2021 15:09)

  Lieve Christien, ik Gerda heb zoals zovelen ook een verhaal.
  Mijn man Eddie zou 14-12-2021 66 jaar zijn geworden, hij is 08-01-2019 overleden 63 jaar oud, rustig in zijn slaap. Wij vierden met onze cliënten en hun naasten altijd met elkaar Kerst omdat niemand met Kerst alleen mag zijn. Weken van te voren was ik al bezig met en buffet voor te bereiden, kadootjes inpakken, het hele jaar luisterden we stiekem wat ze nodig hadden want van weekgeld kun je niet veel extra doen. Ik en Eline kunnen het emotioneel nog niet opbrengen dit opnieuw op te pakken. Ik wens je heel veel kracht deze tijd. Liefs Gerda en Eline, Zuiddorpe

 • #8

  Rien (zondag, 12 december 2021 16:26)

  Wat een mooi verhaal. En.... heel bijzonder die ontmoeting van je moeder met die man. Maar wel een vraag bij de kerststal in de kast. Wat een enge man achterin met dat hoofd dat op een doodskop lijkt. Of heeft het een betekenis of symboliek.

 • #9

  Christien Dijkstra (ashtown) (zondag, 12 december 2021 16:45)

  Wat fijn al die reacties.
  Rien: Die enge man achterin is ietwat overbelicht. Hij is heus niet eng en heeft ook geen symbolische betekenis ofzo.

 • #10

  Willy Haringa (zondag, 12 december 2021 18:11)

  Prachtig wérjûn !! Sa wie it. Foaral de foto mei it kantklossen: Hielendal har ( ûs mem ) har ding .

 • #11

  T. ;-) uit Schiedam (zondag, 12 december 2021 19:36)

  Heb je mooi geschreven, mooie herinneringen op schrift.
  Tja een overlijden van een moeder... helaas is mijn moeder al weer 25 jaar geleden overleden op 60 jarige leeftijd. Nu ben ik zelf 60 en denk... wat heeft ze ons vroeg verlaten...

  Alvast een heel Zalig Kerstfeest en alle goeds in het nieuwe jaar.

  Bedankt voor de leuke filmpjes!

 • #12

  Marja Kuindersma (maandag, 13 december 2021 10:12)

  Prachtig …….��

 • #13

  Akki Holla (maandag, 13 december 2021 11:20)

  Oh zo mooi verhaal, vol liefde.

 • #14

  Jogchum (maandag, 13 december 2021 21:36)

  Een hele mooie herinnering Cristien.
  Zo blijft ze altijd een beetje je.
  Joke en Jogchum

 • #15

  Christelle De Ruyck (zaterdag, 18 december 2021 06:10)

  Wat een mooie ode aan je mama Christien!