Er staat een kerststal in Mergelrijk!

Heb jij dat ook wel eens, dat je iets beleefd waar je dagen daarna nog van na geniet. Dat heb ik nu. Al dagenlang loop ik op wolkjes.

Het zit zo:

Voor wie mijn vorige berichten heeft gemist:

Deze zomer (2019) ben ik heel druk geweest met het bouwen van een groot kerststaldiorama voor Mergelrijk in Valkenburg. Dat project is klaar en afgeleverd.

 

Ik hoefde niet te helpen met opbouwen maar ik wist dat Peter Meurders vanaf 15 nov. met het diorama zou beginnen te bouwen. Voor ons is het dan al volop hoogseizoen maar tussen de drukke werkzaamheden door waren mijn gedachten af en toe in Limburg. Zou het echt allemaal lukken zonder mijn hulp? Er kwam geen telefoontje, geen appje's... het bleef stil. Ik stelde mezelf gerust dat ik dan alles goed en duidelijk (met fotovoorbeelden) had afgeleverd. 

By the way... ik had er alle vertrouwen in dat Peter er iets moois van zou maken. Hij is bekend met o.a, beeldhouwen, zand en ijs-sculpturen maken. Natuurlijk zou het anders worden dan ik in gedachten had maar dat maakt het alleen maar leuker. Ik heb het hele diorama mogen samenstellen maar, vanaf het moment dat Peter zijn bewondering erover had uitgesproken, heb ik er met een gerust hart afstand van gedaan.  

Dat neemt niet weg dat ik wel razend nieuwsgierig was, wat hij er van zou maken!

Wat vooraf ging

In de weken voor Kerst wordt in Valkenburg, in de verschillende grotten, de kerstmarkt druk bezocht. 'Mergelrijk' is ca. 500 meter verder op te vinden. Peter Meurders was al langere tijd voor zijn 'Mergelrijk' op zoek naar een invulling die meer gerelateerd is aan het echte Kerstverhaal in de vorm van een kerststaldiorama.
Het verhaal van Jozef en Maria die op weg gaan naar Bethlehem om in te laten schrijven en daar de herberg vinden waar geen plaats meer voor hun was. Het Kindje wordt geboren in een grot en ondertussen zijn de Drie Koningen op weg door de woestijn.

Peter Meurders vond onze site, nam contact op met mij en al snel kwamen we tot een compromis.

 

Alle begin is lastig en het project was giga-groot. Maar, door de ervaring in de afgelopen (30) jaren was mijn hoofd vol ideeën.

Nu kreeg ik de kans om dat te realiseren. Ik wist wat ik wilde en ook, door naar andere diorama's te kijken, wat ik persé niet wilde! 

De beschikbare ruimte in Mergelrijk was niet al te diep, daar moest ik rekening mee houden. Ik wilde dat de huisjes onderdeel van het verhaal zouden worden. De beelden moesten ook functioneel zijn, niet over de top, wel in overeenstemming met de omgeving. Ondanks dat er veel te zien is moest het overzichtelijk blijven en nieuwsgierig om naar te kijken. Mensen moeten worden verrast. 

 

Peter had ook een visie en zette zijn ideeën in de vorm van een verhaal op papier. Dat inspireerde en hielp ook om mijn hoofd te ordenen. En zo ging ik met Peter zijn ideeën mee en hij met de mijne. Heel fijn, ik kreeg voor het grootste gedeelte de vrije hand! Super! Ik ging helemaal los!!!

 

*Voor wie wil beginnen met bouwen.... Kijk eens op mijn pagina met verschillende kerstdiorama's 
Zoek op Pinterest en gebruik dan Italiaanse en Spaanse woorden als: belenis, presepe (in combinatie)
met mercado, puerto enz.... Je kijkt je ogen uit!


Het was voor mij een droom opdracht waar ik, met ontzettend veel plezier, 3 maanden aan heb gewerkt.

 

Roderick Vonhögen ===== Roderick zoekt Licht

In april werd ik verrast door een telefoontje van Roderick Vonhögen.  Omdat ik een 'wandelverleden' heb (zie mijn vlogs op Youtube) en omdat ik dit jaar voor Energy4all liep, wilde hij met mij één dag de Nijmeegse 4daagse  lopen. Het was supergezellig, onvergetelijk en dit word dinsdag 26 november uitgezonden in zijn programma  (Roderick zoekt Licht 16.10 NPO2)

 

Hij was meteen enorm geinterreseerd, toen ik enthousiast vetelde over het kerstdioramaproject waar ik mee bezig was. In augustus heeft Roderick, bij mij thuis, een dag lang opnames gemaakt. Peter Meurders kwam ook langs. Gefilmd is oa de reactie van Peter, toen hij voor het eerst geconfronteerd werd met alle bouwwerken die ik had gemaakt. Spannend!!
Uitzending hier van is op dinsdag 17 december (Roderick zoekt Licht 16.10 NPO2)

Afgelopen week zijn wij naar Valkenburg afgereisd en daar kwam Roderick ook. Dit keer heeft hij oa mijn reactie op het diorama gefilmd! Bovendien heeft de bisschop van Roermond, Harry Smeets, een hoofdrol!
Uitzending hier van is op dinsdag 24 december (Roderick zoekt Licht 16.10 NPO2)

 

Mijn reactie is dus te zien in Roderick zijn programma. Ik wil alvast wel verklappen dat het mijn verwachting heeft overtroffen.

 

Als ik aan de samenwerking met Roderick denk dan krijg ik meteen een brede glimlach op mijn gezicht. Geweldig was het, onvergetelijk. Dit is een mens met zo veel humor en kwaliteiten! 
Ik wil alleen niet meer de Nijmeegse 4daagse met hem lopen want hij loop TE goed,.....

Voor: Roderick zoekt Licht. (16.10 NPO2)

Roderick verzekerde mij

dat hij heel tevreden was over de opnames maar dat er over mijn stem een 'voice-over' wordt geplaatst 

vanwege mijn Friese accent. :-)

 

Gekozen is voor een rasecht Amsterdamse stem....

 

Dus mocht je denken, 
zo te horen woont ze in Amsterdam,
is het antwoord, nee

ik kom toch echt út Fryslan!

 

:-)

 


De achterwand is gemaakt door fotograaf Jean Jacques Spuissers en dat is zo mooi geworden!! Het sluit naadloos aan bij wat er op de voorgrond staat en gebeurt. Het vakmanschap straalt er van af.

Treffend vond ik bv. de overgang tussen de kantelen van 'mijn' stadsmuur en die van de achtergrond. Hoe mooi zijn de witte duiven die aan komen vliegen!

In Valkenburg kwam ik overal  reclamefolders tegen met de kamelen en de door mij gemaakte tent.... zo leuk!
Ook de menukaart!

Roderick en ik

Aan de ingang staat dus bovenstaande tekst vermeld.

Voor mij teveel eer, want wij hebben dit niet alleen gedaan.


Grote dank ben ik verschuldigd aan Peter Meurders (en zijn collega's) van Mergelrijk Valkenburg die mij de kans en alle ruimte hebben gegeven om dit alles te maken. Ik hoop dat er heel veel mensen langs komen om dit diorama en jullie bijzondere grot te bewonderen. Een bezoek  meer dan waard!


Voor sokken, kastvulling en worst ga je shoppen op de kerstmarkt maar voor de ultieme kerstsfeer ga je naar Mergelrijk!

Tot slot

Het mooiste compliment kreeg ik van Peter. Hij zei het eindresultaat boven verwachting te vinden, mooier dan hij eerst voor ogen had gehad! 

 

Tsja Peter... dat is het resultaat van een hele fijne goede samenwerking (naar elkaar luisteren en bovenal elkaar wat gunnen) waar we met recht trots op mogen zijn!  Want: 1+1=3

 

Bij de foto's:
Geweldig mooi.... de schaduwwerking geeft een extra dimensie aan het diorama! 
Als dank, voor deze bijzondere vruchtbare periode, hadden wij een symbolisch cadeautje. Een beeldje van een lammerend schaap, wat een plekje heeft gekregen in de geboortegrot.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Petronella van Knijff (zondag, 24 november 2019 13:50)

  Het ziet er allemaal fantastisch uit en ik hoop binnenkort Mergelrijk te kunnen bezoeken om het allemaal met eigen ogen te zien. Ik zal zeker naar de uitzendingen kijken. Mvg.

 • #2

  Frans Stalmeier (woensdag, 27 november 2019 19:04)

  Afgelopen week met mijn vrouw en een van mijn dochters naar Mergelrijk in Valkenburg geweest (ligt op een 'steenworp' afstand van Hoensbroek) en genoten van je prachtige uitgebreide diorama; beetje jaloers op die mooie Romeinse soldaten; daar zou ik er best wel een van willen hebben; gisteren zette ik de TV aan en zag je deelnemen aan de 4-daagse van Nijmegen; ik zei tegen mijn vrouw; kijk dat is nou Christien waar ik altijd de mooie kerstbeeldjes van koop voor ons diorama...
  Groet,
  Frans Stalmeier

 • #3

  Christien (Ashtown) (woensdag, 27 november 2019 19:34)

  Helemaal leuk... ik ben tevreden over de TV uitzending... maar had die 1ste dag wel heel snel gelopen. Ik denk toch de spanning wel wat. Ik heb dit de andere drie dagen moeten bezuren dus... probeer ik het volgend jaar nog een keer!
  Leuk dat jullie Mergelrijk hebben bezocht! De Soldaten op paarden zijn mooie blikvangers!