D(io)rama 2016 (deel 1)

Voor degene die met smart zitten te wachten op een groots kerststal-diorama-bouwwerk in onze huiskamer heb ik nieuws.... Dat komt er dit jaar niet!
De jaarlijkse traditie is, sinds 25 jaar, verbroken. Mijn echtgenoot vond het een strak plan om de schoorsteenmantel... te ontmantelen. De kachel had te weinig trek, was zijn excuus en dat lag hem aan de schoorsteen. Uitgerekend in de week, waarin ik had gepland om het kerststal diorama op te bouwen, begon het sloopwerk! Wat een bende! 

Ik week uit naar ons 'showroom' gedeelte, wat wij in huiselijke kring 'het museum' noemen. Dan maar een kast leegruimen en omtoveren tot 'iets'. Ik kreeg er waarachtig nog zin in ook. 

Na een dag volop schuiven en bouwen was ik best tevreden over het voorlopige resultaat en liet het 's avonds trots aan onze jongste dochter zien. Die keurde het, tot mijn schrik, helemaal af! Afschuwelijk zei ze! Dit is tien keer niks, hier komt het helemaal niet tot zijn recht. Ze wees mij op de mogelijkheid in de hal waar, in een nis, een groot Mariabeeld een mooie plaats heeft.

Maria werd meteen van de 'sokkel' gehaald en naar de kamer gesjouwd. Dezelfde avond verhuisden mijn tafereeltjes naar de hal.
Petra, dankjewel voor je commentaar, je had groot gelijk! In de hal kon ik mij weer helemaal uitleven! Weliswaar veel minder vierkante meters dan jullie van mij gewend zijn maar het is toch gelukt om een aantal verrassende elementen aan te brengen!

Voor het eerst heb ik gebruik gemaakt van een grote 'Bethlehem-achtergrond'. We hebben een aantal nieuwe exemplaren in ons assortiment gekregen! 
Een dag-panorama, een donkere nacht en een winternacht. De afmetingen zijn 65 cm hoog x 100 cm breed. De hele grote XL zijn zelfs 2 meter breed! (Zie webshop>>)

 

Het opplakken van zo'n poster vond ik een crime! Al diverse methodes geprobeerd, maar meestal resulteerde het in een hobbelig maanlandschap waarna ik het tot een rotspartij verfrommelde en het de prullenbak in smeet...

Maar nu heb ik een persoonlijke overwinning behaald, want het is super gelukt!

 

Zo heb ik het gedaan: Kies als ondergrond voor bv. Triplex - Hardboard - MDF (5mm) e.d. Geef de plaat hout, met bv een verf rollertje, een laag (met water verdunde) houtlijm en laat het drogen. 


Daarna de plaat hout met de verfroller insmeren met onverdunde houtlijm. De poster kan nu op de plaat hout worden geplakt. Vervolgens met een droge vachtroller het papier goed na wrijven. 

En dit is het resultaat! 

Word vervolgd!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Conny (donderdag, 10 november 2016 18:19)

  Heel bijzonder allemaal en zeer creatief! Dank ook voor de geweldige ideeën! Succes met de verdere uitbreidingen.

  Complimenten voor alles! en hartelijke groet uit Schiedam !

 • #2

  Tinus en Annie (maandag, 14 november 2016 06:56)

  Nou... ja...!!
  Een goed begin is het halve werk, Christien! Oars as oars, maar dit gaat goed komen.
  Succes en veel plezier en tot gauw.
  Groeten,
  Tinus en Annie

 • #3

  Conny, Schiedam (dinsdag, 15 november 2016 18:13)

  Al een aantal jaren bestel ik bij jullie artikelen. Complimenten voor de snelle en goede afwerking!
  Ook veel dank voor de goede service en voor de geweldige ideeën.
  Top!!!