Achtergrond Kerststal diorama

Achter de pallets heb ik ter verduistering zwart toneeldoek gehangen. Daarna zijn er planken kris / kras tegen de pallets bevestigd. Door de openingen die er al in zitten kon ik eerst met lange latten mooi een verdeling maken en bekijken of het naar de zin was. Op de planken hebben we bodems van stevig karton vast geniet. (Die pallets zijn als basis werkelijk ideaal!)
En dan moet het plan wat ik al weken in mijn hoofd heb, gestalte krijgen. Ik wil nl. een straatje met een marktplein.
Ik begin met, wat ik noem, de doosjesfase. Ik plaats kleine doosjes, vierkante en platte vormen en ik snij en knip en plak. Alle lelijke delen en stukken achterwand bedek ik alvast met grotpapier. De mooie warme kleuren geven mij rust in het hoofd om beter creatief te kunnen denken.
Dit is ook de fase dat ik doorlopend gedachtes heb dat het toch niks wordt. Langzamerhand gaan die gedachtes over in een sfeer van: Luctor et emergo. Want een geworstel blijft het.
(Verbaasd ben ik dan over de vele reacties van mensen, die er alle vertrouwen in hebben dat het wel goed komt. Maar dat helpt wel! Heel erg bedankt daarvoor!)

Dit jaar kreeg ik hulp van een zeer ervaren Kerststal Diorama bouwer: Fred van der Zwet. Samen met zijn partner Roel den Dulk bouwt hij al jaren het grootste kerstdiorama (65²m) van Europa.

Dit jaar is hun diorama te zien van 17 december 2015 t/m 10 januari 2016 in de Bergkerk te Deventer (Ook tijdens de Dickensdagen) Meer informatie en inspiratie is te vinden op: www.kerststalinfriesland.nl en Facebook

Fred heeft me fantastisch geholpen. Een nieuwe blik op de zaak zorgt voor verfrissende ideeën! De sterrenhemel staat prachtig!

Achter deze architraaf (model-Bmh 02) wil ik een achtergrond plaatsen. Tussen Architraaf (Muurtje) en achtergrond laat ik ca. 6 à 8 cm ruimte. onzichtbaar voor het oog plaats ik dan verlichting. Het effect is meesterlijk!

Het was al lange tijd mijn wens om in het assortiment kleine achtergronden te hebben zoals je ze vroeger ook heel vaak in kerststalletjes geplaatst zag.
Vorig jaar schilderde ik voor de kerk twee achtergronden die precies in de gotische bogen pasten! Het effect was prachtig!


Van deze schilderijen zijn nu kleine achtergronden gemaakt A3 formaat (Met veel dank aan Fred van der Zwet) en vanaf vandaag verkrijgbaar in de webshop 
(Grotpapier en Achtergronden) waar je ook het Sterrenpapier vindt.

Tot het volgende BLOG want er valt veel te vertellen! 
Kritiek, commentaar , vragen en meer... plaats het gerust!

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  m Boomsma (vrijdag, 13 november 2015 13:27)

  Je hebt weer een goed idee gegeven zonder dat je t wist.Ik werk dit jaar ook met pallets alleen zou ik ze op een andere manier gebruiken ,maar hoe jij ze gebruikt is veel beter.Dank je voor de tip.

 • #2

  Christien (vrijdag, 13 november 2015 13:32)

  Fijn te horen! Succes toe gewenst!

 • #3

  Roel den Dulk (vrijdag, 13 november 2015 17:53)

  Leuk dat Fred je heeft geholpen. Hij was heel enthousiast toen hij thuis kwam! Samen met hem ben ik ook enorm in de weer met het bouwen van huisjes voor een uitbreiding van Bethlehem in ons diorama kerststalinfriesland.nl. We krijgen bij onze opstelling in Deventer dit jaar namelijk weer meer ruimte dan vorig jaar in het KloostermuseumTer Apel. En de uitbreiding wordt extra mooi, mede dankzij jouw tips over het gebruik van spiegels om diepte te suggereren. Zo blijven we elkaar inspireren!

 • #4

  Petra Joosse (maandag, 16 november 2015 11:09)

  Gaaf die plaatjes erachter, super!