Een weekend in Rome

De Paus was er niet maar wij waren er het afgelopen weekend wel! (17 t/m 21 sept. 2015) We hebben heel veel kilometers gelopen, vele trappen beklommen en weer afgedaald. Onze ogen uitgekeken en genoten van zoveel mooie gebouwen, kerken, pilaren, cultuur en geschiedenis.

 

Wat is Rome mooi! Niet te bevatten zo groot en kolossaal!

Op mijn wenslijst stond ook het bezoeken van een bijzondere kerststal. De mooiste kerststal van Rome vind je niet in een kerk of op een van de grote pleinen die de stad rijk is. Nee, de meest bijzondere presepe van de stad is in handen van de AMA, de vuilnisdienst van Rome. 

De netturbini (straatvegers) die je in Rome door de hele stad ziet lopen met hun bezems en schoonmaakwagentjes, beheren een prachtige kerststal. Volgens Italiaanse gebruik bestaat het uit een heel dorp. Naast Jozef, Maria, het kindje Jezus, de os, de ezel, de herders en de wijzen zie je ook kooplieden, wasvrouwen, bakkers, knechten en rovers. Maar ook de stenen van het decor zijn bijzonder; die worden door vuilophalers van over de hele wereld aangeleverd. De Paus komt er op bezoek en foto's getuigen dat ooit ook Moeder Theresa langs is geweest.

 

Vlak voor vertrek bedacht ik me dat het wel heel gaaf zou zijn een beeldje,  wat ik zelf heb gemaakt, daar achter te kunnen laten. Ik koos een leuk herdertje uit, niet te groot, pakte het goed in en dat ging toen mee in de handbagage. Spannend!

De kerststal is te zien in het depot van de AMA, dat gevestigd is aan de Via dei Cavalleggeri 5 (vlak bij het Sint Pieterplein). We werden allerhartelijkst ontvangen door Giuseppe Ianni, die 40 jaar lang straatveger in Rome was en in 1972 gestart is met het bouwen van dit Kerststal diorama. Hij was werkelijk blij verrast toen ik hem mijn geschenk gaf. Enthousiast, en ervaren kerststalbouwer als hij is, werd het beeldje meteen op een prachtige plek neer gezet. Het was net alsof hij daar gewoon hoorde te staan en de ontbrekende herder van het spel was. Mooi hoor!

Het is zo'n prachtig diorama! Je kunt hier het hele jaar door elke dag terecht van 9.00 tot 19.00 uur.

Vanaf half december tot 30 januari ook doorlopend van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis. 

 

Voor ons was dit bezoek aan de Presepe dei Netturbini in Roma een zeer bijzonder hoogtepunt!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Elly Luiten (maandag, 09 november 2015 17:38)

  Ha christien,
  Wat leuk dat jou beeldje daar nu staat.
  Ik hoop ooit ook in Rome te komen,en dan het kunnen zien staan.
  Groetjes,Elly.

 • #2

  Steven Lageveen (dinsdag, 17 november 2015 11:38)

  Hé mem Stien,

  Nooit geweten dat er zo'n mooie kersstal in Rome staat. Vorig jaar ben ik nog in Rome geweest! Als wij volgend jaar gaan ivm de trouwdag van heit en mem(40jaar) zal er zkkr op mijn todo lijst staan dat wij hier een bezoek aan moeten brengen.

  Ik zal de herder de groeten doen.

  Gr Steven