Molen met draaiende wieken

Met een simpel basispatroon is deze onderstaande molen gemaakt. De draaiende wieken zijn een prachtige eyecatcher in tafereeltjes en landschappen. En echt... zo simpel gemakkelijk te maken! 

Benodigheden:

 • MDF
 • montagekit
 • lijmpistool
 • knutsellijm
 • Zijkniptang
 • Kwasten / (grijze) Verf
 • Knutselhoutjes

Accessoires uit de webshop van Ashtown:

 • BouwmateriaalBaksteentjes klein (geel en rood) - Baksteentjes middel (rood)
  Gevelsteentjes halfrond klein (rood) - Dakpannen halfrond (klein)
 • Kurkplaat
 • Electra Wieken - Motortje - Adapter

Patroon


1) Uit een stukje MDF worden een voor en achterkant gezaagd vlg het patroon. Voor het dak op maat zagen: 2 x 9 x 6.5 cm en voor de zijkanten 2 x  rechthoek van 6 x 18 cm.

2) Met behulp van een 'zeven gatenzaag' wordt er een deur en raam uitgehaald. Op de plek waar het motortje komt wordt een gat geboord van 5 mm Ø.


3) Voor-  achter-  en zijkanten met montagekit aan elkaar plakken. Dunne ijscostokjes worden in kruisvorm geplakt en achter het raam bevestigd. Het latje overdwars is net zo breed maken als het raam, dan valt het er mooi in. Om mooie rechthoekige spijlen te maken zijn grote lucifers ook super geschikt! - En dan het motortje even passen....

4) Uit kurkplaat worden twee rechthoeken gesneden. Zorg ervoor dat de kurkplaat aan de voorkant 5 mm oversteekt. Het metselwerk sluit er dan straks mooi op aan! Met een lijmpistool wordt de kurkplaat op de zijkanten geplakt.  Om het dak straks goed te laten aansluiten is de bovenkant van de zijkant scheef bij gesneden. Daarna zijn ze grijs geverfd. Het plakken van de steentjes kan beginnen. (Steenlijm>>)

5) Werkwijze voegen: 75 gram voegsel / ca.30 ml koud water met een garde goed mengen en vervolgens ca. 5 min. laten staan. Het mengel mag niet te dik zijn. Het moet gemakkelijk in de kleine voegjes kunnen vloeien. Stenen / mozaïek insmeren en het overtollige voegsel met een natte spons weghalen. Zo nodig met een vochtige, katoenen doek na poetsen.

6) Tijd voor een grapje. Een foto van een 'antiek' interieur is op de achterkant geplakt. Voor een mooi effect is er binnen in verlichting aangebracht (geplakt) Uitgebreide keuze aan miniatuur lantaarns>>

7) Het motortje is op zijn plaats geplakt en toen konden ook de dak-stukjes worden bevestigd.De dakpannen zijn er met het lijmpistool op geplakt. Het geeft een leuk effect om hier en daar wat mos te plakken.

8) De wieken worden op een adapter geplakt. Het motortje wordt op de achterkant geplakt / geschroefd. De wieken kunnen dan op de as van het molentje worden gedrukt waarna een klein schroefje van de adapter wordt aan gedraaid.

Stekker in het stopcontact en de wieken gaan mooi langzaam draaien ( 5 omwentelingen per minuut) Hoe langzaam ziet u hier in onderstaand mini-filmpje...