Dit zijn enkele foto's van de kerstdiorama's die we hebben bekeken in Barcelona.

De taferelen zijn geplaatst achter een raam / glas. De doorkijkjes zijn eindeloos mooi.  
Aan de hand van onderstaande foto's wil ik proberen uit te leggen wat mij zo boeit in deze Catalaanse kerstdiorama's.

Foto 1: Recht voor het diorama staand, lijkt het landschap eindeloos tot de horizon door te gaan. Een grote boom op de voorgrond geplaatst zorgt voor een extra diepte effect. Op foto 2 zie je dat de linkerkant, zelfs achter de poortjes (ook de rechterkant) zeer gedetailleerd is volgebouwd. 

Foto 3 en 4 zijn ook van hetzelfde tafereel. Op de voorgrond zie je bedrijvigheid. Wat het spannend maakt is weer de enorme dieptewerking. Die is gecreëerd (foto 3) door de straat die, ogenschijnlijk, ver naar achteren door loopt en de huizen die steeds kleiner van afmeting zijn gemaakt. Op foto 4 is te zien dat er ook weer ruimtes / doorkijkjes aan de zijkanten zijn gebouwd.
Voor je alles goed bekeken hebt moet je overal kijken, je hoofd naar alle kanten draaien, links en rechts, onder en boven. Dat maakt dat je niet uitgekeken raakt! 

Op de 1ste foto is de trap vooraan gewoon al een leuke binnenkomer want je creëert er niveau verschillen mee. Halverwege de linkerkant is nog een trap die omhoog gaat naar een deur. Het prikkelt de zintuigen, waar en hoe gaat het verder? Het tafereel stopt niet bij een dichte muur maar in de achtergrond is een doorkijkje naar een helder blauwe lucht. Een goede belichting (veel licht) zorgt voor dit effect. 
Op foto 2 zie je ook een prachtige dieptewerking door de kleine huisjes op de achtergrond. In de verte is een schildering van bergen. Ook hier is veel licht op de achtergrond gezet. 

Foto 1: De doorkijkjes, ik raak er niet op uitgekeken! De huisjes zijn naar achteren, in een taps toelopend, perspectief neergezet. Zie je het poortje achterin? Daar achter is toch weer een straatje gebouwd! Hoe mooi en sfeervol is de verlichting hier toe gepast.

Foto 2: Deze bergen zijn zo mooi gemaakt! Het bruggetje bovenin zorgt voor het extra diepte effect en brengt de spanning er in. Schitterend detail. 
Het groen van de bomen op de voorgrond zorgt voor een goede sfeer en een finishing touch. 

Grotere schapen vooraan en kleine in de verte. Ook hier zie je dat het tafereel eindeloos lijkt door te gaan!