KERSTSTALDIORAMA - Journaal


Deze zomer (2019) ben ik heel druk geweest met het bouwen van een groot kerststaldiorama.

Op deze pagina zal ik de komende tijd foto's van de verschillende onderwerpen plaatsen.

 

De opdracht was:
1) Bouw een Nazareth waar Jozef en Maria aanstalten maken om te vertrekken naar Bethlehem.

2) Maak een bedrijvig, druk Bethlehem en

3) Bouw een Romeins Fort waar een volkstelling gaande is.

En tussendoor moest er een woestijn met koningen op kamelen komen, die bivakeren in een bedoeïenentent.

Dan ook nog landschappen met groentetuinen en wijngaarden en natuurlijk ook velden met herders en schapen. 

(Het diorama krijgt elders in Nederland een plek waar het is te bezoeken. In overleg met mijn opdrachtgever daarover later meer) 
Een betegelde vloer in de herberg

Het miniatuur terracotta bouwmateriaal nodigt uit om er creatief mee aan de slag. De vloertegeltjes hebben wij al langer in het assortiment. Sinds kort is er een kleurtje én een maatje kleiner bij gekomen. Voldoende om er net-echte vloeren mee te maken.

Voor mijn megaproject mocht ik ook weer een herberg maken. Zo leuk nou! En natuurlijk moest er dit keer een mooie tegelvloer in!

Een herberg spreekt tot de verbeelding, je kunt er veel creativiteit in kwijt. In het verleden heb ik al meerdere gemaakt!

2013                                                   2014                                                                  2016Bijen & insekten in de kast & kadootjes van de koning(en)

 

Bijenkasten hebben we in het assortiment en voor het diorama moest er natuurlijk wel een bijenvolk komen. Op Youtube vond ik een tutorial 'hoe bijen te maken van fimoklei'.

De vleugels vond ik te moeilijk, ik heb ze weg gelaten. :-D 

 

En dan... wat restantjes en rommeltjes bij elkaar zoeken en een beetje fantasie en je hebt een insectenhotel!

Wat er in het groot is is er ook in het klein! 

 

Een bedoeïenentent maken, eindelijk! Dat stond al zo lang op mijn 'kerststaldiorama-bucketlijst'

In het assortiment (Bloemen, planten en bomen) hebben we kunststakken. Die heb ik gebruikt om tentstokken van te maken. Van deze takken weet ik zeker dat ze niet gaan breken en sterk genoeg zijn.

In een stukje hechthout heb ik een aantal gaatjes geboord en daarin de staken geplakt met Krippenkleister (Uit het assortiment lijm) Dit goed laten drogen en daarna een stofje, afkomstig van een shawl, erom heen gedrapperd. Met jutetouw heb ik de stof op verschillende punten vast geknoopt (en gelijmd). Kleine stukjes hout heb ik dienst laten doen als tentharingen, ook met touw omwikkeld.
Ik heb er deze Maria ingezet uit de groep 'Op de vlucht naar Egypte'. Hier heeft ze mooi de ruimte om haar Kindje borstvoeding te geven. Maar de tent is bedoeld voor de Koningen met hun gevolg. 

In de kringloop vond ik wat potjes. Een paar stukjes hout opelkaar gelijmd werd een kistje. Verder gepimpd met kraaltjes, kettingkjes en kant. Lijmen... drogen...
Toen alles eerst in een basiskleur gespoten, matzwart. Tot slot de finishing touch. Goud en zilververf met hier en daar rood en groen (edelstenen....) 
De cadeautjes voor Kindje Jezus, het goud, wierrook en mirre zijn klaar!