Tante Maria en schildertechniek

Vroeger waarschuwden onze kinderen vooraf hun vriendjes en vriendinnetjes als ze hen mee naar huis namen te spelen  "Schrik niet maar onze moeder heeft allemaal heiligenbeelden"...


Er is een prachtige nieuwe periode in ons leven gekomen en langzamerhand maakt onze kleinzoon ook kennis met de markante werkzaamheden van zijn grootmoeder.
Ik was gelukkig in de buurt om deze foto te maken toen mijn man met een voorstellingsrondje bezig was: 
"zo... en dit is tante Maria" 
hoorde ik hem zeggen...😂🤦‍♀️

 

Jaren geleden was er een beeldenatelier in Asten (NB). Daar kocht ik veel onbeschilderde beelden want het schilderwerk kon ik zelf beter ;-) . Het waren helle mooie Mariabeelden en prachtige grote kerstgroepen. Helaas is de eigenaar overleden. Het atelier werd overgedaan naar een ander bedrijf. Die heeft de kwaliteit van het beelden gieten niet kunnen handhaven en inmiddels is er van al die mooie kerstgroepen en heiligenbeelden, helemaal niets meer over. Zo jammer!

Dit Mariabeeld, een zg. gekroonde Maria van 1.30 meter, komt er ook nog vandaan. Op de terugweg van een vakantie in Limburg zijn we er met onze caravan langs gereden en hebben haar, met nog drie exemplaren, mee genomen. Bedden in de caravan plat en hupsakee, alle Maria's 'gezusterlijk' naast elkaar gelegd. Drie exemplaren waren al gauw verkocht en dit beeld.... ben ik enorm aan gehecht! 

Je kunt je voorstellen dat ik helemaal blij ben met een aantal hele grote kerstgroepen die ik het afgelopen jaar heb weten te bemachtigen. Een serie beelden van 30, één van 40 cm en één van maar liefst 60 cm hoog! Ik mag er iets moois van maken en daar heb ik zo'n zin in! 


Al hebben we een groot huis, ik mag niet alles houden en de 30 en 40 cm groepen komen in de verkoop, zodra ik klaar ben met schilderen.
De 60 cm gaat pas weg als ik naar een hutje op de hei moet verhuizen ;-) 


Mijn plan is om dit jaar het kerststal diorama wat kleiner te houden en de 60 cm kerst beeldengroep in de kamer te plaatsen.

Hoe? Groots natuurlijk!


Ooit heb ik eens een leuke techniek bedacht die ik graag toe pas op de grotere Mariabeelden. Vroeger schilderden ze hele mooie randen op de kleding van de heiligenbeelden. Zo strak, prachtig! Ik kan dat niet en daar heb ik het volgende op bedacht. Ik beplak Maria haar mantel rondom met kant en schilder daarna de kantrand mee. Als het droog is geef ik het kant met een 'droge' kwast een contrastkleur en ik maak het af met een beetje goud. Het effect doet het goed!


Wordt vervolgd!

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  HANS HAMERS (zondag, 04 november 2018 15:32)

  COMMENTAAR KUN JE NIET HEBBEN OP ZULK MOOI SCHILDERWERK. COMPLIMENTEN WEL.
  IK HEB TWEE VRAGEN AAN DE MEESTER:
  HOE KRIJG JE DE MOOIE BLANKE HUID VAN HET BEELD OP GEZICHT EN HANDEN? WELKE VERF GEBRUIK JE DAARVOOR?
  VERDER WENS IK JE VEEL SUCCES DE KOMENDE DRUKKE WEKEN. GRAAG KOMEN WE NOG EVEN LANGS.
  HARTELIJKE GROET, OOK AAN MANLIEF.

  HANS HAMERS.

 • #2

  Christien (Ashtown) (zondag, 04 november 2018 21:09)

  Ik schilder met acrylverf en meng de kleuren op gevoel. Wit...geel...beetje rood en zodra er rood door heen gaat doe ik er ook groen door net zo lang tot dat ik denk... dit is het!

 • #3

  john Kohnen (donderdag, 08 november 2018 23:29)

  Mooi geschilderd / fantastische kleuren
  Zoals het hoort .
  John Kohnen Vaals

 • #4

  Hans van Domburg (maandag, 12 november 2018 22:06)

  Dag Christien, wat ben je een enthousiaste en creatieve vrouw en wat schrijf je lekker spontaan...hartstikke leuk. Je verhaal over Asten heb ik verteld aan mijn vriend Frans Aarts in Deurne. Daar ga ik donderdag weer naar toe om het gerestaureerde kerstkind van de kerstgroep in onze kerk in Vught weer op te halen. Ook gaat hij een schaap van een andere kerk weer als nieuw restaureren. Hij is een 1e klas vakman die al als kind zijn vader moest helpen met het beschilderen van kerstgroepen. Pa had een winkel met religieuze beelden en kerstgroepen en verkocht er velen in die goede oude tijd. Frans legt prachtige schaduwen in de p[looien van gewaden en is in staat om enkele zwaar beschadigde heiligen beelden weer als nieuw te maken....voor 'n appel en 'n ei. Hij is, net als ik, geen zakenman, maar een liefhebber en een vakman. veel mensen in Vught heb ik al blij kunnen maken door beschadigde beelden en groepen naar Frans te brengen en weer op te halen. Blije gezichten vol verbazing om het resultaat zijn het gevolg...telkens weer. Frans kende de familie uit Asten ook. Het was de fam.v.Dam. Ken jij Malle Pietje in het dorp naast Deurne ? Ook die heeft een herenhuis vol met beelden (heel veel wit) en ook zijn tuinen staan er vol mee. Als je wat meer informatie wil hebben lees ik het wel. Ken je trouwens een leraar uit Assen die beelden en groepen verkoopt ? Ook hij komt bij Frans om te laten restaureren. Succes met je mooie werk. Groetjes, Hans

 • #5

  Katja (zondag, 09 december 2018 14:28)

  Hallo Chris10
  Een ware kunstenares
  Zo prachtig hoe jij die beelden kunt beschilderen
  Dikke complimenten
  Groetjes Katja uit Asten
  Ps heb jij toevallig het adres van Frans aarts uit deurne

 • #6

  Christien (Ashtown) (zondag, 09 december 2018 14:37)

  Bedankt voor je reactie. Ik zou het niet weten!